40% dintre deșeurile generale generate de țara noastră presupun deșeuri de hârtie și carton. Deși industria digitală din ultimii ani lansează provocarea de a înlocui hârtia cu tehnologie, consumul de hârtie nu a scăzut. Aceasta poate fi reciclată de până la șase ori, cu condiția să fie curată. De altfel, una dintre cele mai mari greșeli de reciclare este să fie colectate hârtii sau cartoane murdare.
Știai că metalele pe care le folosim în viața de zi cu zi sunt adesea reciclabile? Fiind un material foarte versatil, reciclarea metalului necesită mai mult de 70% mai puțină energie pentru a produce un articol complet nou.
- cutiile de aluminiu deoarece acesta poate fi reciclat la nesfârșit fără să-și piardă din proprietăți.
- fierul se poate recicla având în vedere că o tonă de fier vechi poate să înlocuiască aproximativ 3 tone de minereu de fier și 1 tonă de cărbune
Sticlele și borcanele de sticlă nu sunt la fel de versatile ca produsele din hârtie sau din metal când vine vorba de reciclare. Datorită culorilor diferite pe care le ia sticla, majoritatea articolele pot fi reutilizate în același mod, astfel că varietatea de reciclare este mai mică.
Plasticul este extrem de toxic și se degradează în 500 de ani afectând solul și viața marină, multe animale hrănindu-se cu mici bucăți de plastic care prin inevitabilul circuit al naturii revin la omul care a aruncat nepăsător produsul din plastic.
Persoanele juridice și fizice au obligația, conform legii, de a preda deșeurile electronice către sistemele de colectare specializate. Atâta timp cât pot fi introdus în prize, necesită încărcare și utilizează baterii este clar că acel produs intră în categoria de tip DEEE.
3.1. Care sunt materialele care nu pot fi reciclate?
Iată o listă a materialelor care nu pot fi reciclate:
- oglinzi, geamuri, vase rezistente la căldură, cristale;
- becuri care sunt predate ca sticlă, lac de unghii, vopsea;
- recipiente din metal care conțin metale grele, ambalaje medicamentoase;
- recipiente colorate, pungi de plastic, clorură de polivinil.
În concluzie, reciclarea este la îndemâna tuturor și devine din ce în ce mai vizibil acest aspect, nu doar la nivel micro, dar și la nivel macro. Utilizatorii casnici și antreprenorii sunt de acord că reciclarea corectă face diferența în societatea actuală și aduce speranță generațiilor care vin din spate.
Comentarii
Trimiteți un comentariu